Kādu māju celšu

Kādu māju celšu

Garais ievads…

Māja, protams sākās no projekta izveides, bet projekts no idejas. Pirms sākt būvēt māju un domāt par projektu ir vēlams sev nedefinēt skaidras prasības kam tieši tev nepieciešama māja, kas tajā dzīvos, kāds būs mājas iemītnieku dzīves ritms, cik daudz  laika es vēlos ieguldīt mājas uzturēšanā, cik lielu summu es tajā varu/vēlos ieguldīt (aizņemties)? Atbildot uz šiem un daudziem citiem jautājumiem radīsies aptuvenās mājas aprises.

Domājot par savām vēlmēm un prasībām tika pāršķirstīti neskaitāmi projekti. Tika apskatīti jau gatavie projekti, kā arī skicētas dažādas idejas. Tāpat tika apskatīti kā varianti Somu mājas un Līvas grupas piedāvātās mājas (starp citu Līvas grupa ir labs variants, ja nevēlies pārlieku satraukties par būvniecības procesu, iepriekš vēlies redzēt kā māja izskatīsies dzīvē un māju nepieciešams uzcelt ļoti īsā laikā). Pēc ilgām pārdomām tomēr nonācām pie secinājuma, ka būvēsim māju no nulles un projektu veidosim apvienojot visas labās idejas.

Mājas pirmais (drīzāk gan desmitais) plāna variants tapa pirms vēl atradām arhitektu un šeit es iesaku pirms doties pie arhitekta pašiem kārtīgi pārdomāt ko tieši vēlies. Tas ietaupīs arhitekta laiku un viņš varēs fokusēties uz gala rezultātu, kā arī pašiem būs lielāka drošības sajūta par to kas tiek zīmēts gala projektā. Kā zināms arhitekta laiks maksā naudu un ja vēlēsieties veikt daudz izmaiņas tad beigās mājas projekts tiks sadārdzināts tikai dēļ tā ka uzsākot sadarbību ar arhitektu nav bijusi skaidra vīzija.

Vienstāva mājas projekts

Tad nu par pašu projektu – plānoju būvēt vienstāva māju ar 3 istabām, viesistabu apvienota ar virtuvi un vairākām palīgtelpām. Nosliecos par labu vienstāva mājai dēļ tā ka uzskatu to par praktiskāku salīdzinājumā ar divstāvu māju, kā arī zemes gabals atļauj mazliet izplesties. Ja sanāks tad par šo uzrakstīšu atsevišķu ierakstu kādi ir plusi un mīnusi katram no variantiem.

Zemāk ir pats projekts, (droši izsakiet savus viedokļus par to kas patīk/nepatīk). Augšpusē ir dienvidi! Kā saka papīrs pacieš visu un kamēr māja nav uzcelta visu vēl var mainīt.

kadu-maju-celsu-projekts

Aprakstīšu mazliet detalizētāk kādēļ projekts ir tieši šāds:

  • Vēlējos, lai guļamistabas ir gaišas un pietiekoši plašas, kā arī lai nākotnē bērniem ir vieta kur ne tikai novietot gultu ar rakstam galdu, bet arī spēlēties ar savām mantām
  • Divas no guļamistabām atdalīju ar iebūvējamajiem skapjiem, lai uzlabotu skaņās izolāciju
  • Galveno guļamistabu novietoju AD pusē, lai no rīta vieglāk atmosties, beigās gan tā sanāca ievērojami lielāka nekā sākumā bija plānots, bet nekas – būs vieta kur no rīta pavingrot 🙂
  • No lielās guļamistabas varēs nonākt skapī/noliktavā kurā glabāsies ne tikai ikdienas drēbes, bet tādas lietas kā gludināmais dēlis, koferi, ziemas drēbes vasarā etc.
  • Sākumā bija paredzēta maza terasīte tieši zem viesistabas lielā loga, bet tad arhitekts piedāvāja veidot to visas mājas platumā un man šī ideja iepatikās. Tiesa plānoju, ka no ārpuses uzkāpt/nokāpt no terases varēs vairākās vietās. Pagaidām plānā ir iezīmēta tikai viena vieta
  • Viesistabu izvietoju DR pusē, lai šī telpa ir gaiša gan dienas laikā, gan arī vakarpusē, kad saule riet
  • Virtuves zonā papildus ir paredzēts kambaris kurā novietot no laukiem atvestos kartupeļus un lielāku virtuves tehniku
  • Ziemeļu pusē novietoju telpas kurām nav vajadzība pēc dabīgā apgaismojuma (skapi/noliktavu, vannas istabu, kurinātavu)
  • Kurinātavā ir paredzēta vieta “krāmiem”, kā arī veļasmašīnai un veļas žāvētājam
  • Mājā būs vannas istabas ar vannu/tualeti un papildus tualete ar duškabīni, ar domu, lai nākotnē neveidojas rindas uz mazgāšanos
  • Mājai nebūs garāžas jo reālajā dzīvē auto tajā novieto labi ja viena trešā daļa garāžu īpašnieku. Lielākoties tā pārvēršas par papildus noliktavu – tādēļ nolēmām ka paliksim pie nojumes
  • Sākumā bija paredzēts, ka būs viena liela auto nojume, bet dēļ plānotās granulu apkures nācās krietni samazināt auto paredzēto vietu un ieplānot mazu šķūnīti kurā glabāt granulas (papildus šeit atradīsies dārza piederumi, velosipēdi un pļaujmašīna). Ceru ka nākotnē nebraukšu ar “lielu” auto, jo tai noteikti zem nojumes vietas nebūs 😦
  • Griestu augstums plānos mazliet zem ~2.95 m

Zemāk ir skice 3D variantā, lai labāk saprastu kā izskatīsies mājas sienas:

kadu-maju-celsu-3d

Kliko uz bildes, jaunā logā atvērsies tā pati bilde un tad vēlreiz uzkliko – pēc brīža vajadzētu ielādēties 3D skatam (protams, ja tavs pārlūks to atbalsta)

 

P.S. iekšējam mēbeļu izveidojumam vannas istabās lielu uzmanību vēlams nepievērst, tas atspoguļo tikai daļēju reālo plānu, bet noteikti iesaku veidojot mājas plānu pamodelēt iekšējo telpu izkārtojumu ar reāliem gultu/galdu/skapju un apkures katlu izmēriem.

Viena doma par “Kādu māju celšu

  1. Pāris komentāru par projektu:

    1. skurstenis – ieteiktu izvairīties no iebūvēšanas sienās, jo būs ar garantiju veritkālas plaisas (skurstenis sasilst un atdziest, un veidojas termiskie spriegumi, tad plaisas starp diviem materiāliems). Nu un galvenais ja iemūrē skursteni sienā, tad nevar uztaisīt nepārtrauktu monolīto joslu zem jumta konstrukcijas
    2. veļas telpas kombinācijā ar granulām ir slikti – lai nu kā nebūtu bet granulas degot rada pelnus un putekļus, kas nav diez ko savienojams ar svaigi mazgātām drēbēm
    3. Mazā tolete – es ieeju taisītu no labās puses – šādi nebūtu jāiet pa pusi koridora lai vasarā no pagalma ieskrietu “pačurāt” – īpaši attiecas uz bērniem.
    4. Tev faktiski pietiek nojumei priekšā uzlikt paceļamos vārtus un jebkurā brīdī nojume pārvēršas par nesiltinātu garāžu.
    5. ja nekļūdos pēc platības sanāk ap 200 iekštelpu platība un visas 3 istabas 20+ m2. Dzīvojamā istaba nedavelk līdz 40m2 ar visu ēdamzonu. Iesaku apdomāt kāds ir tagad dzīves ritums un vai tiešām ir tā, ka katrs atrodas savā telpā un kopā sanāk tikai paēst? (tas par to, ka varbūt mazākas guļamtelpas un lielāku viesistabu.

    A kāpēc grīda 60cm virs zemes līmeņa? Dēļ plūdiem vai kādi citi iemesli?

    Patīk

    1. Paldies par komentāru
      1. Par skursteni nesošajā sienā pat nebiju aizdomājies, noteikti šis būs jāmaina. Pieļauju domu ka sienā tas bija iezīmēts ar domu ka kalpos arī kā ventilācijas šahta vannasistabai/tualetei
      2. Taisnība, par šo ir lielas šaubas vai reālajā dzīvē telpa būs pietiekoši tīra, lai tajā mazgātu/žāvētu veļu. Sākumā bija doma par siltumsūkni, bet uzliekot aptuvenās izmaksas tomēr vairāk sliecos uz granulu apkuri (par šo vēl taps atsevišķs raksts). Tiesa tagad dzīvoju dzīvoklī, kas tiek apsildīts ar granulu kamīnu un īpaši nevaru sūdzēties par putekļiem. Kā plāns B ir izvietot veļasmašīnu vannas istabā. Visdrīzāk būs tā ka pieslēgum-vietas izbūvēšu abās telpās un tad jau praksē skatīšos. Jo izlietni kurinātavā noteikti likšu, lai ir kur nomazgāt rokas pēc darbošanās pa dārzu.
      3. Labs novērojums, kādā no sākotnējiem variantiem tā arī bija plānots. Mainījām durvju vietu, jo nepatika ka sēžot pie galda var redzēt tualetes durvis, ja atnāk viesi tad esošajā variantā būs mazliet “intīmāk”. Un otrs iemesls ir papildus vieta pie sienas hallītē kurā varēs izvietot spoguli/pakaramo vai kādu gleznu 🙂
      4. Jā tas gan, redzēs kā praksē būs ar auto iebraukšanu, jo no kreisās puses jāparedz vieta granulām (šķūnim), bet labajā pusē vēl nav skaidrs kāds būs cokola augstums un attiecīgi cik daudz vietas vajadzēs lievenim/pakāpieniem labajā pusē pie kurinātavas durvīm. Rezultātā var gadīties ka ar auto iebraukt varēs, bet durvis atvērt nevarēs 🙂
      5. Kopējā platība (bez terases, šķūņa un nojumes) ir ap 170 kvm. Viesistabas zona ir ~37 un virtuve ~9. Te gan maza atkāpe, tagad dzīvoju miniatūrā vienistabas dzīvoklī līdz ar to var būt pagrūti novērtēt cik tieši lielu viesistabu vajadzētu. Esmu bijis vairākās Līvas grupas mājās (http://www.livasgrupa.lv/produkts/91/18) kur vienā no variantiem viesistaba ar virtuvi ir ~49kvm un pēc sajūtām likās ok. Bet par šo vēl padomāšu.

      Pēdējā projekta variantā ir iezīmēts 45 cm virs zemes, bet par to vairāk nākošajā ierakstā par pamatiem un cokolu, jo par to man pagaidām nav skaidrības.

      Patīk

  2. Un vēl – iebrauktuvi taisi tieši pretīm nojumei kur auto stāvēs – tev tās S veida kustības tikai dzīvi bojās īpaši ņemot vērā, ka plānots nevis turpat apgriezties, bet gan ar priekšu braukt iekšā un “pakaļu” ārā. Nepaies daudz laika un kādu stūri nonesīsi.

    Patīk

    1. Labs novērojums Ernest – loku kas jāmet pie izbraukšanas/iebraukšanas arī nebiju piefiksējis. Te ir labs piemērs tam ka jāsalīdzina papīrs ar to, ko pats esmu iztēlojies dabā

      Patīk

      1. Paņem čupu ar mietiņiem un norobežojošo lentu un atspeaud mājas perimetru ar visām istabām dabā. Uzreiz varēs sajust pirmas sajūtas vai nav kautkas ne tā.

        Patīk

  3. Projekts labs. Lielā guļamistaba dzīvesstila jautājums. Es ar piekrītu par skursteņa ņemšanu ārā no sienas un kurtuves/veļas atdalīšanu vēl ar starpsienu. Platība izskatās atļauj.

    Patīk

    1. Paldies par komentāru – attiecībā uz kurtuves sadalīšanu, arī šāds variants figurēja kādā no sākotnējiem plāniem. Iespējams šī opcija arī būs jāpārdomā.
      Pacentīšos kādu vakaru atrast visas iepriekšējās plāna versijas – būtu interesanti paskatīties kā tas ir laika gaitā mainījies.

      Patīk

  4. Labdien,
    1) Logi neproporcionāli mazi attiecībā pret telpas m2 (tas vairāk par tiem 900 un 750mm). Rēķinies, ka loga rāmis + vērtne arī ir gana biezs (ja nemaldos ~13cm, bet atkarīgs no profila, pasīvajiem logiem tas ir lielāks). Tad nu stikls pa vidu tāda šaujamlūka vien paliek.
    2) Par viesistabas/virtuves m2 attiecību pret guļamistabām – piekrītu pārējiem komentāriem
    3) Granulu novietne. Ideāli, ja granulas var novietot iekštelpā. Tas āra variants nu nez., granulas pievelkās ar mitrumu… Un cik bieži plāno granulas nest no šķūnīša uz apkures telpu? Ja bieži, tad diez vai auto novietosi tam paredzētajā vietā.
    4) Vējtveris laba lieta, bet es droši vien izgāztu to sienu starp vējtveri un koridoru – kam tās durvis virināt…

    Veikmsi!

    Patīk

  5. Papildinājums 4) punktam: Nepatīk tumši gaiteņi. Ja izgāztu to sienu vējtverim, tad būtu arī papildus dienas gaisma koridoram. Un droši vien padomātu, ko vēl var izgāzt, lai pa dienas vidu nebūtu jātaustās gar sienām, meklējot slēdzi!

    Patīk

    1. Paldies par komentāriem,
      1) 0.9m logi ir plānoti “vitrīnas tipa” ~2.40m augstumā līdz ar to vajadzētu būt ok. Vēl nočekošu līdzīgus logus dzīvē. Attiecībā uz 0.75m platajiem logiem – tad tie būs kurtuvē un vannas istabā kur nav liela vajadzība pēc dabīgā apgaismojuma
      2) Viela pārdomām 🙂
      3) Tev taisnība, jo granulu maisi ir ar caurumiņiem (tas iespējams, lai vieglāk izspiest gaisu pildīšanas laikā) un tās mazliet uzsūc mitrumu. Tagad kurinu ar granulām kas visu ziemu stāv šķūnī bez grīdas (ir paklāts kartons) – var just ka uz zemes stāvošie maisi ir mazliet mitrāki, bet uz savu mini dzīvokli lielu atšķirību nejūtu, iespējams uz māju šo atšķirību varēs izjust. Alternatīva būtu būvēt vēl lielāku kurinātavu, lai var nodalīt atsevišķu telpu granulām. Uzpildīt konteineri vajadzēs apmēram reizi nedēļā. Daudz klapatu ar tām granulām 😦
      4) Plānoju likt visās istabās durvis ar matēto stiklu, esmu bijis līdzīgā mājā un šis risinājums nodrošināja pietiekošu dabīgo apgaismojumu dienas laikā, citādi gan sanāktu pavisam tumšs gaitenis. Par vējtveri – redzēs kā būs praksē – vienmēr var nelikt otrās durvis.

      Patīk

  6. Man gan liekās laba doma, ka, piemēram, nesot katla telpā granulu maisus un citus nevajadzīgus krāmus var atvērt un turēt vaļā ārdurvis, tajā pašā laikā pievērt durvis starp vējtveri un viesistabu, lai nedzesētu visu māju.
    Arī ikdienā ir patīkami, ka pie katra ienācēja, mājā uz dīvāna sēdošajiem nav jānodrebinās no aukstuma.
    Vienīgi tas vējtvera izmērs varētu būt par mazu, jo brīdī, kad visa ģimene iegāzīsies slapji mājā pēc pikošanās ar sniega/dubļu sajaukumu, var arī nepietikt vietas. Pie tam, tur droši vien plānots likt kādu skapi, kas vēl noēdīs telpu.

    Patīk

    1. Paldies par komentāru, krāmus/granulas ir paredzēts nest caur otrām kurinātavas durvīm.
      Par vējtveri redzēs, no vienas puses drošāk, jo tad noteikti nenāks aukstums viesistabā virinot durvis. Tā kā man tur ir paredzēta plata durvju aile tad pastāv arī variants atstāt vējtveri bez otrām durvīm.

      Patīk

  7. Sveiks,
    Zemāk pāris mani komentāri. Cerams, ka noderēs:
    – Koridors – labajā pusē es liktu iebūvējamo skapi. Izskatās, ka varētu būt 10-20cm par maz vietas.
    – Dzivojama istaba reali skiet, ka par mazu (lidzigi kā citi minēja). Es plānojot definēju, ka šīs telpas ir tās, uz kurām nevajag mēģināt ietaupīt. Uz pārējo var mazākas platības – bet dzīvojamajai zonai (virtuve + ēdamgalds + TV zona ir jābūt kopā 60-70m2).
    – Ja dzīvojamo istabu (zonu) nevar palielināt – tad es apsvērtu, vai ir vērts likt leti/salu virtuvei. Tad drīzāk to neliktu – paliktu vieta galdam.
    – Gaisma. Nesaprotu, vai ir pārkare uz D, bet arī neskatoties uz to, gaismas, šķiet, būs maz. Man 2.svarīgākā lieta pēc plašas dzīvojamās zonas bija gaisma. Kāpēc uz R nelikt arī lielu logu? Man šķiet fantastiski, ka dzīvojamā zona sanāk uz R – es noteiktu gribētu šo sauli izbaudīt.
    – Forši, ka virtuve ar skatu uz iebrauktuvi un tuvu ieejai. Slikti, ka lai tiktu uz terasi, ēdiens/dzērieni jānes cauri visai dzīvojamai zonai.
    – Pieliekamais pie virtuves – ideja laba, tomēr vai nav par lielu. Pieņemu, ka šis būs vēsais pieliekamais – varbūt var nomazināt uz 2m2 palielinot virtuvi par 3m2 + sanāks garākas virsmas.
    – 2 vannas istabas – abas blakus. Kāpēc?, Es vienu liktu iekš “master bedroom”.
    – Guļamistabas krietni par lielu (vismaz man). Ieteiktu nočekot kādu telpu ar 20m2 un 26m2 un saprast, vai vajag.
    – Master guļamistaba – nesaprotu. Ja ir vēlme pēc tik lielas telpas, tad nepieciešams zonēt, kur ko darīs. Garderobe 8.9m2 šķiet milzīga. Manuprāt tur pietiek vietas ielikt vannas istabu.
    – Virtuve – nebūs gaismas. Logs tikai uz Z. Varbūt var risināt liekot lielāku logu uz R pretim galdam.
    – Es laikam neliktu terasi pretī guļamistabām (nez vai gribās, lai kāds gar guļamistabas logiem staigā), bet to daļu pārbīdītu uz R pusi un uztaisītu durvis uz R terasi no virtuves. Rietumu saule vasaras vakarā šķiet lieliski. Kā arī – vasarā pa dienu D terase būs pārkarsusi – reali gribesies paslepties no saules.

    Nu kaut kā tā. Man šķiet, ka varētu bik pārplānot – primāri uztaisot dzīvojamo zonu lielisku. Pats arī šobrīd šādā pašā stadijā – bīdu klucīšus meklējot optimālu risinājumu.

    Publicējis 1 person

    1. Paldies, ļoti daudz noderīgu ieteikumu.
      Par viesistabu būs jādomā, nav daudz opciju kur manevrēt – var taisīt platāku par ~ 1m (vairāk nevar dēļ atstarpes no kaimiņiem) vai palielināt uz guļamistabu rēķina, tad sanāk samazināt katlutelpu/vannas istabas. Bet man patīk tavs ieteikums par pieliekamo.
      Terase būs bez speciālas pārkares (apkārt visai mājai ir plānots ~ 1m pārkare). Uz R pusi sākumā bija plāns likt 3 logus pa 0.9m, pagaidām palikām pie 2, lai ir vairāk vietas pie sienas.
      Divas vannas istabas ir lai nākotnē ja būs bērni neveidojas sastrēgumi uz mazgāšanos. Plāns ir sākumā mazāko vannas istabu izveidot tikai kā tualeti un ja būs vajadzība, tad ievietot duškabīni. Lielajā vannas istabā būs tikai vanna. Vannas istabu pie guļamistabas manuprāt ir gaumes jautājums. Man personīgi šis variants nesimpatizē 🙂

      Vēl ir plānā apskatīt dažas mājas ar līdzīga izmēra telpām, kā arī pamēģināšu Ernesta piedāvājumu ar mietiņiem.

      Patīk

  8. Paspēlējos ar telpu izkārtojumu un izmēriem. Ielas pusi neaiztiku, bet pārkārtoju pagalma pusi. Protams nav ideāls variants bet viela pārdomām:
    https://files.fm/u/zasy54m2

    Telpām protams nedaudz pazūd vēlamā orientācija, bet tā kā mūsu ģimenes paradums ir uzturēties max ilgi dzīvojamā istabā un guļaistabās tikai gulēt, tad tas uz kuru pusi ir guļaistabas logi ir sekundāri. Plus A virziena istabai novietojot gultu D pusē rīta saule tāpat netraucēs gulētājam.
    Ja saspiež nedaudz garderobes telpu tad var nomazināt vēl koridoru.
    Lielajā dzīvojamā istabā var pa vidu ielikt kamīnkrāsni pat ar visu sildmūrīti un vēl papildus ietaupīt uz granulām.

    Publicējis 1 person

  9. 1) viesistaba ir mājas galvenā istaba obligāti lielāku – es uztaisīju 60 kvm apvienota ar ēdamzonu, bet virtuve atsevišķi (ja cep lasi, cūku vai sīpolus – ļoti to novērtēju);
    2) garāžu uztaisīju 2 auto, lai vieta vienai būtu (ja tev būs kāds mopēds, ritenis (ja bērni tad vairāki), pļāvējs, kaut kādi instrumenti utt. – to visu labāk glabāt slēgtā garāžā;
    3) 2 stāvu ēka – man labāk patīk – psiholoģiski drošāk, redz tālāk un var uz signalizāciju pirmo stāvu uzlikt
    4) tās granulas staipīt pa kuru pusi automašīnai – apniks. Tā kā es visu savu bērnību un jaunību kurināju krāsni, nesu malku un ogles – tad ieliku automātisku apkuri (siltumsūknis) -ērti un drosāk jo nav uguns
    5) OBLIGĀTI atstāj normālu vējtveri – ka tas aukstums katru reizi paverot durvis pa māju staigā nav patīkami (man ir normāls vējtveris)
    6) tā kā 20 gadus dzīvoju mājā, tad daudzas lietas sapratu uzreiz kā darīt; tiem, kas mājā nav dzīvojuši iesaku vismaz 2 gadus noīrēt māju – daudz ko sapratīs vajadzībās, kas stipri atšķirsies no dzīvokļa.

    Patīk

    1. Domāju par siltumsūkni, bet baida neviennozīmīgās atsauksmes, kā arī uzstādīšanas izmaksas. Ir paziņas ar ļoti bēdīgu pieredzi un tai pašā laikā ir ļoti pozitīvi piemēri.
      Padoms par padzīvošanu mājā ir labs, jo man pašam ir grūti komentēt cik lielu dzīvojamo platību man vajadzētu ja jau ļoti ilgu laiku dzīvoju mini vienistabas dzīvoklī 🙂

      Patīk

  10. Sveiks. SSā pšlaik tirgojas viena ļoti lidzīga maja (Marupe)https://www.ss.lv/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/riga-region/marupes-pag/marupe/benimx.html Izskatas loti Ok.:)

    Publicējis 2 people

    1. Ja ir tāda iespēja es noteikti aizbrauktu ar sievu un izpetitu vai izmeri patīk un der vai nē. Iespējams ka var pielāgot savu šim, vai tieši otrādi pārliecināties ka tiešām vajag lielās guļamistabas.

      Patīk

  11. Dzīvē ir apskatīta gan šī, gan arī dažas citas mājas/līdzīgas telpas. Secinājumi:
    – Noteikti ir vērts paviesoties pēc iespējas vairāk citās mājās – iegūsiet labāku izpratni un idejas par to kādu tieši māju vēlies. Iesaku visiem – ejiet ciemos pie saviem draugiem/kaimiņiem kam ir mājas 🙂
    – Viesistabu varētu mazliet lielāku, bet kopumā arī esošais lielums ~46m2 ir ok (viesojos mazākās viesistabās). Pagaidām domāju par viesistabas durvju ailes paplašināšanu no 1.6m uz ~ 2.5m vai aizvākt to pilnībā kā arī samazināt pieliekamo. Tas dos dažus papildus m2 un plašuma sajūtu
    – Vējtveris ir laba lieta (it īpaši tagad kad ārā ir pavēss)
    – Guļamistaba ~20m2 ir ok ja plāno to izmanto netikai gulēšanai, jo ir vieta kur padarboties ar “hobijiem”. Te vēl jāpadomā varbūt jāpaņem būs kāds metrs nost no dienvidu fasādes
    – Lielie logi līdz grīdai ļoti labi izskatās un dod papildus plašuma sajūtu (tagad pie siltas ziemas no tiem nejūt aukstumu – biju mājā kas aprīkota ar parasto vien-pakešu logu)
    – Mazliet apskaužu tās mājas kas ir aprīkots ar siltumsūkni/gāzi. Pietiek ar miniatūru apkures telpu, jo nav jādomā par granulu tvertni/vietu granulu glabāšanai.

    Patīk

Komentēt