Kopnes – racionāla izvēle

Kopnes – racionāla izvēle

Sienas un monolītā josla tika pabeigta 2017 gadā. Plāns bija pa ziemu atrast labus meistarus, kas izveidotu jumta konstrukciju un uzliktu plēvi un galvenais par labu cenu, jo ziemā taču nav sezona 🙂 Liela bija mana vilšanās, kad pēc vairākiem piedāvājumiem neatradu neko pa kabatai – ziema vai vasara, bet cena viena.

Tradicionālā konstrukcija

Uz jautājumu kādēļ cipars tāds, atbilde bija vienkārša – sarežģīts jumts 🙂

Protams, jumts mājai ir izveidots sarežģīts (nestandarta laidumi, dažādi aukstumi, četras plaknes, iekšējie stūri utt) līdz ar to ir skaidrs ka neviens par kapeikām šādu montēt nebūs gatavs. Otrreiz  veidotu daudz vienkāršāku jumtu, piemēram, divslīpju grāmatas formā vai arī četrslīpju kā “šķūnim”. Atkristu daudz problēmu un montāža būtu daudz vieglāka, ātrāka.

Piezagās doma ka varbūt jumtu varētu uznaglot pats, bet ņemot vērā pieejamo laiku, pieredzes neesamību un konstrukcijas sarežģītību atmetu šo ideju. Jābūt reālistiskam un jāapzinās savu spēju robežas.

Kopnes

Pavasarī sāku meklēt alternatīvas un atgriezos pie gatavo koka kopņu idejas. Saliekot visus plusu un mīnusus secināju, ka kopnes sanāks lētāk ja organizēšu montāžu paša spēkiem.

Plusi:

  • Varu atmest vienu no sijām ar kolonnu zem nojumes un dzelzs siju viesistabā
  • Pietiek ar vienu monolīto joslu zem mūrlatas (nav jāveido pa-betonējums zem pārseguma vai mūrlatas)
  • Var ietaupīt uz gāzbetona apjoma jo nav nepieciešams mūrēt papildus ~3 rindas. Kopnes  kalpos kā pārsegums
  • Vienkārša montāža (nav jāapgūst augstākās matemātikas pamati, lai veiktu korektus iegriezumus)
  • Nav jārūpējas par kvalitatīvu kokmateriālu sagādāšanu
  • Nav jābaidās ka lētā gala celtnieki sabojās materiālu
  • Var veidot lielus laidumus un samazināt nesošās sienas (būtu izstrādājis projektu ar kopnēm jau no paša sākuma, ieguvums būtu vēl lielāks, jo daļa no nesošajām sienām, tā tad arī pamatiem pie kopņu montāžas nebija nepieciešamas.
  • Kāds ir arī rēķinājis reālās jumta slodzes nevis paņēmis copy paste + x% rezerve
  • Cena – ņemot vērā augstāk minēto, kokmateriāla, stiprinājuma un darba izmaksas kopnes sanāk lētāk!

Mīnusi:

  • Bēniņu telpa vairs nav tik plaša – mazāk vieta krāmiem
  • Siltināt var tikai ar beramo materiālu, jo loksnes kvalitatīvi iestrādāt pie kopņu konstrukcijas nav iespējams
  • Uzstādīšanas izmaksas, ja neveic darbus pats. Meklējot meistarus kas uzstāda kopnes secināju ka cena ir neadekvāti augsta.

Kur sūtīt kopnes

Latvijā ir tikai daži uzņēmumi kas nodarbojas ar kopņu montāžu. Man zināmie:

Kopnes sūtīju no JRM frame, bija gan laba cena, gan laba sadarbība. Cilvēki atsaucīgi un labprāt sniedz instruktāžas ko un kā labāk izdarīt. Pasūtot kopnes ņemiet vērā kas ir un kas nav iekļauts cenā. Piemēram:

  • Ceļa izdevumi
  • Stiprinājumi/naglas
  • Atsaites
  • Projektēšana

Sagatavošanās darbi

Kad birojā viss izrunāts un ir aptuvena nojausma kā un ko montēt tad var veikt dažus sagatavošanās darbus, kas atvieglos montāžu. Piemēram, uz visām sienām izvietot kopņu plānu ar izmēriem, lai katru reizi nav jāķer pēc plāna un jāmeklē cik tieši lielam ir jābūt attālumam starp kopnēm. Līdzi iedotos rasējumus vēlams piestiprināt uz kādas plāksnes, lai vieglāk padot un vējš tos neaizpūstu. Kā arī ir vērts sketcupā pamodelēt pa soļiem kā norisināsies kopņu montāža un atlikt kontrolmērījumus, jo montāžas laikā nu galīgi nebūs laika lai rēķinātu cik jābūt attālumam no punkta A līdz punktam B

Otrs svarīgs moments ir kopņu atrašanās vietu atzīmēšana uz mūrlatas un elementa numura norādīšana, lai montējot skaidri zini, ka īstais elements atrodas īstajā vietā. Vēl noderīgi ir attāluma norādīšana starp kopnēm (manā projektā attālumi bija nestandarta un gandrīz katrs mazliet atšķīrās)

Metāla kurpes nav vērts sagatavot, jo liekot kopni tās 99% tiks nolocītas un tikai traucēs. Tā vietā es ieteiktu uz skrūvēm piestiprināt gar malām divas brusiņas, lai var viegli stumdīt kopni uz priekšu, atpakaļ.

 

Lieta ko pats neizdarīju, bet iesaku citiem ir šādu distanceru sagatavošana. Tie paātrinās montāžas ātrumu, kā arī atkritīs klapatas ar mērlentes žonglēšanu. Jo kopne garāka, jo lielāks risks ka tai veidosies vēders un šādi distanceri lieti noder lai starp divām kopnēm iegūtu vajadzīgo attālumu.

Stalažas noteikti noderētu, bet to noma lieki sadārdzinātu montāžu. Tā vietā pietiek ar pāris “torņiem” jeb bukiem uz kuriem pakāpties. Mums montāžas laikā bija ~ 3 buki.

Lieti noderētu attiecīgs ekipējums, piemēram, josta kur piestiprināt instrumentus un sabērt naglas/skrūves.

Vakarā pirms montāžas saņēmu detalizētu projektu uz vairākām lapām (iesietu versiju un arī laminētu – malači JRM Frames) un visus stiprinājumus. Kopumā sanāca ap 10 dažādu elementu

Montāža

Kopņu montāžu var iedalīt divās daļās – streisainā kas ilgst ~1 dienu un relaksējošais kas var ievilkties pēc situācijas.

Uz pirmo daļu tika sarunāts ceļamkrāns no amatnieka un 4 palīgi, galvenokārt ģimenes locekļi 🙂 No rīta krāns bija klāt un sāka riktēties. Kopnes arī daudz neatpalika un jautrība varēja sākties.

Laikapstākļi kā vienmēr lutina un vējš ir īpaši spēcīgs. Mēģinājums izveidot timelapse izgāzās, jo kamera tika aizpūsta.

Vispirms izkrāvām kopnes pie mājas, lai atbrīvotu transportu. Tās ir sapakotas vairākās paciņās un vēlams tās izkrāmēt tā, lai varētu tikt klāt jebkuram elementam.

Katra kopne ir marķēta un uz tās var atrast elementa numuru, kā arī instrukcijas kā to labāk piekabināt pie krāna. Jāņem vērā ka dažām kopņu grupām ir vienāds numurs un to pozīcija būs atkarīga no kopnes izmēra.

Sākām montāžu no tālākā stūra, lai pēc tam nebūtu katra nākošā kopne jāceļ pāri, kā arī samazinātu risku netīšām aizķert jau samontētās kopnes un visu pasākumu sagāzt. Dēļ vēja nācās katru kopni papildus piesiet striķī un vadīt, pretējā gadījumā tā griezās uz visām pusēm tikai ne to kur nepieciešams. Paldies, vēja māt, paldies…

Labi noderēja latojumam atvestie dēļi, izmantojām tos, lai veidotu pagaidu grīdu, kā arī sastiprinātu kopnes. Stiprinājām gan ar naglām, gan skrūvēm. Bet iesaku izmantot tikai skrūves, jo vēlāk būs vieglāk noņemt pagaidu stiprinājumus. Tā kā mūrlata bija izlikta maksimāli taisni tad izmantojām to kā atskaites punktu, lai novietotu kopnes pareizā attālumā (pirms pacelšanas, atzīmējam uz kopnes attālumu līdz mūrlata). Dēļ lielā vēja auklas nevilkām, jo no tām būtu maza jēga. Darbs bija visiem. Principā trijatā darbojāmies pa augšu, pārējie kaut ko pienesa, aiznesa vai pieāķēja, atāķēja. Dienas laikā samontējām lielāko daļu elementus kurus ar rokām nevar pacelt un rezultāts izskatījās aptuveni šāds:

Galvenā atziņa – jāsagatavo distanceri, lai nav jātērē laiks attāluma mērīšanai un jāsadala darbi.

Tālākā montāža notika bez krāna palīdzības. Pārsvarā divatā vai vienatnē pa darbadienu vakariem vai brīvdienām. Vispirms mazliet pastumdījām lielās kopnes uz priekšu/atpakaļ, lai iegūtu precīzāku rezultātu. Dažās vietās nācās palikt ko apakšā (izmantoju papi), lai plakne būtu vienā līmenī.

Jāņem vērā ka kopnes nav no plastmasas un arī to izmērs nav ideāls, bija vietas kur nobīde sasniedza ~ 1cm

Mazliet sanāca pačakarēties ar vietu kur sanāk kopā abi “jumti”, jo bija grūtības noteikt kur tieši jāatrodas centram, jo šie attālumi projektā nebija norādīti. Nomērīju manuāli sketcupā un izmantoju svārstu, kas piestiprināts pie mazākā elementa un novietoju to pa vidu par atskaites punktu ņemot sienas. Tālāk jau pēc auklas piekoriģēju pārējās kopnes.

Šai jumta daļai ir ļoti īpatnējs stiprinājums. Sanāk, ka kopne turas tikai uz kantes un lenķīša. Lai atvieglotu precīzu kantes vietu, atzīmēju pēc 3d modeļa aptuveno “saskares” vietu. Piekoriģēju kopni, lai tā atbilstu kantei, auklai un plaknei un tikai tad stiprināju to klāt ar lenķi. Lenķi vispirms mazliet pielokam (pēc instrukcijas drīkst locīt tikai vienu reizi) un piesitam ar divām naglām, lai tas nestaigā. Mazliet jāpiešaujas iedzīt naglu pareizā lenķī, lai tās nenāktu ārā (skat pēdējo bildi).

Tālāk sekoja diagonāļu taisnošana liekot tai klāt pieguļošos elementus. Lai iegūtu labu rezultātu vēlams novilkt auklu no diagonāles sākuma līdz beigām. Pieguļošos elementus montēju sekojoši, vispirms atliekam attālumu no gala līdz mūrlatai un tad paceļam galu uz augšu vai leju lai iegūtu vienādu augstumu plaknē. Un pašus pēdējos montēju mazākos elementus kas stiprinās diagonāles galos.

Lielākā daļa stiprinājumu tika nagloti ar mazām rievotām nagliņām. Ar tām var viegli atdaudzīt pirkstus tādēļ iesaku izmantot stangas ar gariem galiem un turēt naglas tajos nevis pirkstos.

Gadījās arī mazi brāķīši kur kaut kas nepasēja ar augstumu, bet tos varēja viegli koriģēt.

Jāņem vērā ka uz mazajiem elementiem aiziet ļoti ļoti ilgs laiks. Montēt sākām 21. aprīlī un 11. maijā jau varēja sākt likt plēvi.  Kopā ~3 nedēļas, bet jāņem vērā ka darbi norisinājās neregulāri un tikai pa brīvdienām vai darbadienas vakaros. Noteikti iesaku izskatīt kopnes kā vienu no alternatīvām jau projektēšanas stadijā!

 

14 domas par “Kopnes – racionāla izvēle

  1. Apsveicu ar jumtu un prieks par tik samērā sarežģīta projekta piemēru kopnēs – tas tik pierāda ka augoša tirgus apstākļos kad celtnieki sevi uzskata par zelta vērtiem ir tehnoloģijas kā to risināt pat darot pašam.

    P.s. Freimanis tas pats woodconn vien ir 🙂

    Publicējis 1 person

  2. Super! Tieši tagad cīnos ar spārēm savam it kā vienkāršajam divslīpju jumtam. Nekā vienkārša tur nav, bet ar tādu jumta dizainu kā Tev, labāk padoties pirms darbu sākšanas 🙂

    Publicējis 1 person

  3. Paldies par aprakstu. Es arī esmu izvēlējies gatavo kopņu ceļu un arī tieši no jrm. Pateicoties citiem blogiem (arī Ernesta) es pie šīs domas nonācu pirms pamatu izbūves un tāpēc varu daudz ko vienkāršot un ietaupīt kaudzi naudas. Kaut kā pārāk liela laimes spēle ir jumta konstrukciju uzticēt svešiem celtniekiem un nezināmas izcelsmes materiāliem.

    Patīk

    1. Tagad nožēloju ka nesāku ar kopnēm jau no paša sākuma. Īstenībā šī ideja tika pieminēta projektēšanas laikā, bet ne visi arhitekti zin kas ir kopnes, kā arī ir priekšrats ka kopnes ir ļoti dārgs pasākums. Ja sāk rēķināt visas pozīcijas tad beigās sanāk nevis dārgāk, bet gluži otrādi.

      Patīk

      1. Plus krietni ātrāk 🙂
        Man kopņu uzstādīšana nākamnedēļ paredzēta.
        Bija jau sākotnēji kopnes paredzētas, bet baigi ietaupīt uz starpsienām nesanāca.
        Vienstāvu māja uz 200m2. Būvkonstruktore negribēja tik lielu pliku perimetru. Uzstāja, ka vajag pa vidu savienot ar sienām 😀

        Patīk

  4. Es arī interesējos par kopnēm mansarda stāvam, JMR kkur pazuda tulkojumā, laikam bija liela noslodze, neatsūtīja savu redzējumu (bija kkāds mazais uzmetums, bet galīgi ne tas, kas vajadzīgs), AIG neatbildēja vispār, vēl kāds tur neatbildēja (jau neatceros visus kam sūtīju). vienīgie kas kontaktējas un gribēja būvēt bija freimanis, bet cena man bija par lielu. Vēl bija tads wolfsystems no Cēsīm, kuriem mājas lapā arī teikts, ka viņi ražo kopnes. tikai nez kāpēc atsūtīja freimaņa piedāvājumu 1:1 tikai + savi procenti 😀 normāli uz muļķi gribēja paņemt. Rezultātā domu atmetu, kaut, ja būtu sakarīga cena, biju jau nobriedis, ka tas būs īstais un ātrais risinājums, kas ļautu man šogad tikt zem jumta (divslīps jums ar izbīdījumu vienā plaknē, ēka~ 8.5x13m prasīja 7+K).
    Tagad domāju par dzelzsbetona paneļu pārsegumu pirmajam stāvam, kas arī nemaz “daudz” dārgi nesanāk salīdzinot ar koka pārsegumu 🙂 arī svara ziņā 200-250kg/m2 nav 2x vairāk ka koka (īpaši, ja ir doma bērt smiltis 10cm skaņas izolācijai). Ir kādam pieredze ar dz. paneļiem?
    Domas mainās atkarība no situācijas materiālu tirgū- tagad vietēja rajonā nevaru dabūt kokmateriālus, viss izpirkts. ir tikai pa >300 €/m3 vai jāved svaigi zāģēts no Rīgas 100km kur piedāvā transportu bez manipulatora, 6-7m3 “jāizmet” ar rokām 🙂
    Laimīgi, tie, kas jau zem jumta (rudens arī klāt) 🙂

    Publicējis 1 person

    1. Diezgan neveiksmīga pieredze.
      Sapratu, ka esi no Vidzemes puses?

      Man arī Woodcon bija visdārgākais. Turklāt bija rēķinājis ar soli 1200. Citas kompānijas teica, ka tik šķidru konstrukciju nevar uztaisīt nemaz 😀
      Atradu vēl igauņos, tur bija jūtami lētāk kā woodcon.

      Bet nu beigās tiek ņemts no vienas citas kompānijas. Nākamnedēļ tad padalīšos ar info.

      Patīk

    2. JMR diezgan aizņemti, bet ja regulāri “sazvanies” tad lietas iet uz priekšu. Kopņu ražotāju maz, pieprasījums liels līdz ar to ar atbildēm ir kā ir. Par AIG, viņi vairāk būvē kopnes savām mājām, kā arī bez pirmās iemaksas nemaz nesāks projektēt.
      Vēl var pameklēt Kuldīgā (itkā esot kantoris kas kopnes taisa, bet tad jautājums kur atrodas objekts)
      Par paneļiem vienīgā pieredze ir ka obligāti jātaisa pabetonējums ja sienas no gāzbetona.

      Vēl var skatīties uz:
      – I beams: http://www.i-beams.lv/galerija/ ja koks dārgs, varbūt šis sanāk lētāk
      – aerokam ir gāzbetona paneļi
      – un ir redzēti puķika veidņi kurus piepilda ar betonu, piemēram http://tenapors.lv/lv/product-by-type-open/13/55

      Par mansardu, vai izdevīgāk nesanāk uztaisīt pilnvērtīgu otro stāvu un jumtu ar mazāku slīpumu? Čakars ar siltināšanu + nopietnāka jumta konstrukcija nepieciešama

      Patīk

        1. Freimans nav ne vainas, piedāvājumu uztaisīja ātri, bet cena bija augstāka. Secinājums ka katram projektam sava specifika un pirms izvēles jāveic tirgus izpēte.

          Patīk

  5. Nu man betona josla 20cmx25 paredzēta tik un tā, tāpēc problēmām nevajadzētu būt ar paneļu balstīšanu. Problēma ar atvešanu izkraušanu gan iespējama..jādomā, jāpēta.
    Par mansardu, tā vajag, vieta pieprasa klasisku siluetu (GNP, Natura2000, ainaviskā zona utt).

    Patīk

  6. Sveiki!
    Man arī drīzumā paredzēta kopņu iegāde no Freimans, jo projektētāji ieteica ka sadarbības partneri.
    Varbūt ir kādam info kas un ka, uz ko ir japievērš uzmanība utt.
    Paldies!

    Patīk

Komentēt