Kura krāsa labāka – dzeltena, oranža, zila, balta vai zaļa?

Kura krāsa labāka – dzeltena, oranža, zila, balta vai zaļa?

Izlēmu mājas sienas veidot no gāzbetona, jo manuprāt būvniecība no šī materiala ir visvienkāršākā un neprasa īpašas iemaņās, respektīvi muļķu drošs 🙂

LV tirgū pieejamais gāzbetona bloku klāsts ir liels, un izvēlēties sev piemērotāko krāsu ir grūti.  Tirgotāji kā viens tā otrs labi noliek savus konkurentus.

Dzeltenā (Ytong):

  • + Gandrīz ideāla ģeometrija ar atsevišķiem izņēmumiem
  • + Ir pieejams konsultants, kas atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem
  • + Viegli līmēt, šuves ir mazas un bloki labi pieguļ viens otram
  • + Noliktavā var piepirkt klāt trūkstošos blokus
  • + Piedāvā gatavās pārsedzes, U-blokus u.c. elementus
  • + Laba kvalitāte, praktiski visi bloki ir vienādas krāsas/cietības
  • – Pašam jānodrošina izkraušana un krava var ierasties ar aizkavēšanos
  • – Augsta cena
  • – Nepiedāvā garas pārsedzes (ja nemaldos max bija zem ~ 3m)

Oranžā (Aeroc jeb Bauroc):

  • + Laba ģeometrija
  • + Ir pieejams konsultants, kas atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem
  • + Noliktavā var piepirkt klāt trūkstošos blokus
  • + Piedāvā gatavās pārsedzes, U-blokus u.c. elementus
  • + Nodrošina izkraušanu ja sūta pilnas kravas
  • – Augsta cena
  • – Aktīvi mēģīna iepārdot 50cm blokus

Zilā (RocLite, tirgo Bauroc):

  • + Laba cena
  • + Ir pieejams konsultants, kas atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem
  • + Noliktavā var piepirkt klāt trūkstošos blokus
  • + Piedāvā gatavās pārsedzes, U-blokus u.c. elementus
  • – Ja pareizi saprotu tad RocLite bloku ražošana ir tehnoloģiski atšķiras, bloks nav tik izturīgs, kā arī sastāvā tiek izmantoti lētāki materiāli.

Baltā (Solbet, nejauk ar Silbet):

  • + Laba cena
  • + Lētas pārsedzes
  • + Ir pieejams konsultants, kas atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem
  • + Piedāvā gatavās pārsedzes, U-blokus u.c. elementus
  • + Pēc skata laba ģeometrija izņemot blokus, kas nāk ar gropēm!
  • + Var pasūtīt nestandarta/garas pārsedzes
  • – Piedāvā tikai lielas tilpummasas blokus (ja nemaldos 500kg/m3)
  • – LV noliktavā praktiski nav krājumu, var nākties gaidīt uz blokiem.
  • – Uzņēmums, kas tirgo šos blokus ir salīdzinoši mazs

Zaļā (Texo Block):

  • + Laba cena (šos blokus man piedāvāja vairākas brigādes, iespējams TexoBlock patstāvīgajiem klientiem piedāvā spec cenu)
  • – Ģeometrija varētu nebūt ok, vismaz apskatot vairākas mājas Mārupē izskatījās ka vainu bloks nav ideāls vai arī tur siro līkroču brigādes
  • – Minimāls atbalsts, mājas lapā norādīto tālruni neviens neceļ

Droši dalieties ar savu viedokli par to kura krāsa jums vairāk iet pie sirds 🙂

Pats izvēlējos Ytong, jo cena bija līdzīga Aeroc, patika ka ir gropes/rokturīši kā arī nebija pārliecība vai neiebraukšu auzās ar lētā gala blokiem.

Blokus pārsūtīju jūlija vidū un pēc divām nedēļām tie bija klāt.

Izkraušana

Mīnuss Ytong blokiem ir izkraušana, jo tā ir jāorganizē/jāapmaksā pašam kā arī jāpielāgojas laikam, kad ieradīsies krava. Piemēram, pirmo kravu bija plānots piegādāt no rīta, bet realitātē šoferis ieradās tikai dienas otrajā pusē (ceļā bija pārsprāgusi riepa). Tā nu man pa fikso vajadzēja piemeklēt caur ss.lv traktoru, kas attiecīgajā laikā būtu pieejams.

Dabūju laikam vissliktāko iespējamo opciju. Traktorists darbojas aplam lēni un pacentās apgāzt vienu paleti un sabojāt vairākus blokus.

Blokus sakrāmēju vienā vietā, rezultātā bija liela un lieka staipīšana. Iesaku uzreiz ņemt krānu un izmētāt blokus pa visiem mājas stūriem. Iekšā kraut neiesaku, jo tad būs problemātiski pārmērīt diagonāles.

dav

Otrajā reizē biju gudrāks un izvēlējos ceļamkrānu. Kopsummā cena par izkraušanu tāda pati kā kraujot ar traktoru, bet blokus vari novietot sev vajadzīgajā vieta un iecelt mājas iekšienē. Tikai jāuzmanās, lai ceļot smagās paletes netīšam nenobrucini kādu sienu. Blokus cēlām uzreiz pa divām paletēm

Pēc bloku izkraušanas daļu no pakām atvēru (atstājot cepurīti), lai sāk žūt, jo izžuvis bloks ir ievērojami vieglāks par bloku, kas nāk no svaigi atvērtas pakas.

Apsekojot blokus biju mazliet sarūgtināts, jo praktiski katrā pakā bloki bija apdrupuši. Vēlāk jau sapratu ka tā ir gāzbetona specifika, jo bloki ir ļoti trausli – ne tā pacelsi, noliksi, pieskarsies vai paskatīsies un hops blokam stūris/maliņa būs nost. Saplīsušu bloku (tādi kas vairs nav lietojami) bija ļoti maz, varbūt kādi 10 gab.

Respektīvi ar gāzbetonu ir jāstrādā kā ar jēlu olu, un jebkura lieka manipulācija, kā piemēram bloku pārcelšana no vienas vietas uz otru ir jāveic ļoti uzmanīgi.

Kopumā bloki ir kvalitatīvi un precīzi. Izņēmums bija divas pakas kurās daļa bloku bija par par ~0.5 cm garāki. Atradās arī bloki ar plaisām vai arī tādi, kas iekšpusē nav pilnībā “piepildīti”. Te piemērs blokam ar norīvētu sānu – var redzēt, ka tas nav 100% blīvs

IMG_20171021_133655006

 

19 domas par “Kura krāsa labāka – dzeltena, oranža, zila, balta vai zaļa?

  1. Es izvēlējos zaļo.

    Ļoti laba cena.
    Ātra piegāde (pēc 2 dienām piegādāja)
    Krāvu ar traktoru. Nepilnas stundas laikā izkrāmēja fūri. Sakrāmēja pa perimetru pamatiem.
    Un man galvenais faktors – 25cm augstums, kas citiem nav. Respektīvi – ātrāk mūrējas un mazāk līmes vajag.

    Par kvalitāti vēl nemāku teikt. Bloki gaida pavasari 😀

    Patīk

    1. Laba piezīme par bloku augstumu, arī Solbet ir nestandarta 24cm augstums. Attiecībā uz līmes daudzumu ir jāņem vērā vai blokam ir jālīmē vertikālās šuves. Piemēram, lai iegūtu 3m sienu no 20cm blokiem vajag 15 rindas un pie 100m perimetra sanāktu 1500m horizontālās līmes šuvi. Lai iegūtu 3m sienu no 25cm blokiem vajag tikai 12 rindas, kas rezultējas 1200m horizontālās šuves metros, bet ja jāveido vertikālās šuves, tad papildus jāpierēķina vēl ~500m vertikālās šuves, kopā 1700 m līmes.

      Grūt pateikt ko ir vieglāk izdarīt, nemūrēt 3 rindas vai nelīmēt vertikālās šuves, protams augstāks bloks bez vertikālajām šuvēm būs labākā opcija, bet tad jāprecizē cik viegli būs piedzīt logu, durvju augstumus projekta izmēriem!

      Patīk

  2. paldies par aprakstu!
    Es arī tomēr izvēlēšos zaļo. Neredzu jēgu maksāt vismaz 1.5k vairāk par oranžo vai dzelteno. Un lai bloki nebūtu ļoti trausli, tad nevajag ņemt pašus vieglākos blokus.

    Patīk

  3. Ytong no visiem tevis nosauktajiem blokiem visnozīmīgi labākā izvēle. Mūrejot gan neaizmirstu armēt ( ir celtnieki , kas saka , ka nevajag). Ja ir iespēja tomēr uzvelc līmjavu gatavām ārsienām. Ja vajag ko nostiprināt sienā ņem gāzbetona skrūves ( depo, delve 2) , dībelis netur. Šaubījās savienojumu vietās ( tādas būs ) taisam urbumu un iepūšam putas. P.S. Ar līmjavu varu palīdzēt ( uzdāvināt) palika pāri.

    Patīk

    1. Paldies par komentāru, bet sienas jau gatavas, rakstu ar vairāku mēnešu aizkavi. Par armēšanu būs atsevišķs raksts, bet piekrītu, ka labāk nenožēlot pārsimts EUR par materiāliem un salikt armatūru, pat ja tirgotājs saka ka nevajag.

      Patīk

  4. Lielisks raksts, ceru, ka piebirs komentāri, jo meklējot argumentētas atsauksmes internetā, tāda sajūta, ka kāds ir piestrādājis, lai tās tur nebūtu…

    Publicējis 1 person

  5. Bet kādus tieši Ytong blokus tu nopirki?
    Kad es biju izvēles priekšā man ļoti kaitināja, ka dažu krāsu pārstāvji un to bukleti atklāti melo vai neskaidrā aprakstā cenšas aizmālēt acis par savu bloku īpašībām. To, protams, var saprast šādas konkurences apstākļos, bet man kā pircējam ļoti nepatīkami.

    Patīk

    1. Bloku pārdevēju ir daudz, bet pircēju maz tad katrs mēģina pievilināt klientus kā māk. Iesaku aiziet uz būvniecības izstādi un aptaustīt katru bloku klātienē, pie reizes varēsi saklausīties dažnedažādākos stāstus kādēļ tieši tirgotāja X bloks ir labāks bet pārējie sūd..
      Pēc projekta sienas (arī iekšējās nesošās) bija paredzētas no 30cm gāzbetona + 15cm vate. Gandrīz visi bloku tirgotāji mēģināja pierunāt tos aizvietot ar 50cm blokiem jo tad būšot gan silti, gan izdevīgi.
      Beigās paliku pie 30cm Ytong ar tilpummasu 325kg/m3 ārsienām un 24cm Ytong nesošajām iekšsienām.

      Publicējis 1 person

  6. Es savā laikā arī dikti lauzīju galvu, ko lai izvēlas, bet sapratu ka negribu sienas no materiāla caur kuru ir vieglāk ielauzties nekā caur durvīm, tāpēc izvēlējos keramzītblokus. Tīri no pieredzes kamīnmeistari priekš kamīna pamata bija saveduši laikam aeroc blokus, man tajā ojektā bija cits uzdevums un vajadzēja nedaudz pakāpties, tāpēc paņēmu vienu no blokiem un saku kāpelēt, sākumā atdalījās stūri, sapratu ka uz stūriem labāk nekāpt, bet cenšoties nekāpt uz stūriem bloks tik un tā sāka lēnām sadalīties, tad kā no tāda materiāla būvēt nesošās sienas, kas nevar cilvēka svaru panest? Neviena māja jau laikam vel nav sabrukusi,jo izkliedēta slodze atšķiras no punktveida, bet man tas neiet kopā ar teicienu “Mana māja mans pils” diez vai mēs iedomājamies savu pili no papīra 🙂

    Patīk

  7. Labdien
    Būtībā visiem +/- ģeometrija klibo, vairāk klibo lētajiem krievu/baltkrievu ražojumiem!
    Lielajiem ražotājiem jau pārsvarā ražošanas iekārtas un process ir vienāds! Pats pirku SOLBET blokus no SIA Brico Latvia pa 74eur/m3, bet pirms iegādājos šos blokus pats personīgi uzrunāju vairākus būvniekus un privātpersonas Polijā cau Facebook un Instagram! Kuri ir apmierināti ar kvalitāti un ja būvētu māju tad izvēlētos šos blokus atkal un teica ka nemaz nemanīja atšķirību starp Ytong blokiem, kas itkā skaitās labāki!
    Kopā ar blokiem uzreiz iegādājos gāzbetona bloku līmi, mūrjavu, grunti un ģipša apmetumu to visu pa taisno sūtīja no rūpnīcas un iedeva arī labāku ciparu!

    Patīk

  8. Vai labāk nav blokus nežāvēt un atstāt mitrus, lai tas, kad kļuvis sauss, neizsūc mitrumu no līmes/mūrjavas?

    Patīk

    1. Paletēs bloki tikai apžūst. Mūrējot pirmo rindu, blokus var samitrināt, lai no javas neizsūc visu mitrumu. Tālāk strādājot ar līmi labi lips gan sausi, gan mazliet mitri bloki.

      Patīk

Komentēt